O BURGER KING

HISTORIA KRÓLA

Co stoi ze legendarnym smakiem? Poznaj naszą historię.

WSZYSTKO ZACZEŁO SIĘ PONAD 60 LAT TEMU

Dokładnie 4. grudnia 1954 roku w Miami James McLamore i David Edgerton otwierają swoją pierwszą restaurację BURGER KING®. Po zaledwie 3 latach do sprzedaży trafia WHOPPER®, sztandardowy burger naszej sieci, który do dzisiaj cieszy się mianem kultowego.

SMAK RUSZA NA PODBÓJ ŚWIATA

W roku 1963 BURGER KING® otwiera pierwszą restaurację poza Stanami Zjednoczonymi – tym razem w Puerto Rico. Sześć lat później powstaje pierwsza restauracja w Kanadzie, a w kolejnych latach BURGER KING trafia do Europy - w 1975 roku zostaje otwarta restauracja w Madrycie, a w 1999 roku w Mediolanie.

WHOPPER® - KLASYKA GATUNKU

Każdego dnia restauracje Burger King na całym świecie odwiedza ponad 11 milionów ludzi, a sam WHOPPER® zamówiony został ponad miliard razy! Jeżeli te liczby nie robią na Tobie wrażenia, to zapraszamy do naszej restauracji w stolicy Boliwii, La Paz, która położona jest na wysokości 3500 tysiąca metrów powyżej poziomu morza. Wciąż mało? W takim razie odwiedź największą restaurację Burger King w Budapeszcie! Dobry smak nie zna granic!

DALSZE PODBOJE KRÓLA

Po 12 latach od otwarcia pierwszej restauracji, właściciele BURGER KING® zdecydowali się na rozwój sieci na zasadach franczyzy – pierwsza tego typu restauracja otwarta została na Bahamach. Rok 2009 przynosi ze sobą jubileuszowe 12 000 otwarcie restauracji w Pekinie (Chiny), a rok 2010 pierwszą restaurację otwartą w Rosji. Kolejne lata to kontynuacja ekspansji, która w 2012 roku skutkuje otwarciem restauracji nr 3000 w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód, Afryka) – tym razem w Moskwie.

KRÓL WRESZCIE W POLSCE

BURGER KING® pierwsze, nieco nieśmiałe podejście w Polsce zalicza w roku 1992, kiedy to otwiera pierwszą restaurację przy placu Zbawiciela. Rok 2007 to otwarcie restauracji w Złotych Tarasach w Warszawie, prawdziwy powrót Króla i początek nowej ery w historii marki w Polsce. Obecnie nad Wisłą działa 47 restauracji Burger King, a ambitne plany rozwoju sieci w Polsce zakładają kolejne kilkanaście otwarć w 2016 roku. W ostatnim czasie otworzyliśmy nowe restauracje w Warszawie, Gdańsku, Otłoczynie (trasa A1) i Węgrzcach.